Uwaga! Zmiany dotyczące wędkowania na wybranych fragmentach rzeki Bystrzyca od 1 kwietnia 2015 roku

UCHWAŁA PREZYDIUM ZARZĄDU OKRĘGU PZW WE WROCŁAWIU NR 44 Z DNIA 09.03.2015r.

Na podstawie rekomendacji Komisji ds. Zagospodarowania Wód wyznacza się następujące odcinki rz. Bystrzycy dopuszczone do wędkowania z użyciem przynęt roślinnych oraz metodą „na żywca”:

  1. Odcinek Skałka – Samowtór – granicę dolną stanowi jaz w m. Samowtór, granicę
    górną wyznacza połączenie Bystrzycy i jej starorzecza kilkaset metrów powyżej
    zespołu stopni wodnych elektrowni (MEW) w m. Skałka.
  2. Odcinek Sadowice – dolna granicę stanowi jaz w m. Sadowice, a granicę górną
    wiadukt kolejowy pomiędzy Sadowicami a m. Jurczyce.
  3. Odcinek Kąty Wrocławskie – dolną granicę stanowi ujście kanału odprowadzającego
    z oczyszczalni ścieków w Kątach Wrocławskich, a granicę górną most drogowy w
    ciągu ul. Wrocławskiej w Kątach Wrocławskich (droga nr 346 – Kąty Wr. –
    Krobielowice).

Na w/w odcinkach dopuszcza się wędkowanie na następujących zasadach:

  1. Dopuszcza się połów metodą „na żywca” w okresie od 1-go maja do 31-go
    października.
  2. Dopuszcza się połów na przynęty roślinne metodami spławikową i gruntową w
    okresie od 1-go kwietnia do 30-go listopada.
  3. W odniesieniu do w/w metod dopuszcza się stosowanie haczyków wyposażonych w zadziory (dot. również kotwiczki).
  4. Wędkowanie metodą spinningową i muchową dopuszczone jest całorocznie. W
    odniesieniu do tych metod obwiązują przynęty wyposażone w pojedynczy haczyk
    bezzadziorowy lub pojedynczą kotwiczkę bezzadziorową oraz podbieraki
    bezwęzłowe.
  5. Wszystkich wędkujących obowiązuje zasada „złów i wypuść” w odniesieniu do
    gatunków: pstrąg potokowy, lipień, brzana, świnka i troć wędrowna. Obowiązuje
    bezwzględny zakaz zabijania, zabierania i posiadania ryb w/w gatunków.

Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia, z mocą obowiązywania od dnia 01.04.2015r. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *